Top Nav Breadcrumb

Ana fikirleri tersine çevirmek : Disiplinlerüstü bakış açısı benimsemek

Sara Croucher, the PYP Coordinator at Dwight School Seoul in South Korea

Sara Croucher, Güney Kore’de bulunan Dwight School of Seoul’de PYP Koordinatorüdür.

Bu makalenin yazarı bir anafikrin,  doğal bir biçimde  disiplinlerüstü bakış açısını benimsemek suretiyle  yeniden nasıl yazıldığını gösteriyor.

Sorgulama Ünitesini kim/kimler planlar ? Sınıf öğretmenleri anafikirleri sınıf öğretmeni perpektifinden bakarak mı planlar ? PYP Koordinatorü tüm Sorgulama Üniteleri Programı’nın (POI) üzerinden mi ya da işbirliği ile  çalışan bir grup  branş öğretmeni, farklı disiplinleri hesaba katarak mı planlarlar ? Okulumuzdaki işbirlikli planlama sürecini değerlendirdiğimizde fark ettik ki sınıf öğretmenleri, PYP Koordinatörlerinin rehberliğinde üniteleri kendi ana disiplinlerine  yönelik bakış açılarıyla yazmaktaydılar. O nedenle bilinçli bir çabayla bu ana fikirleri disiplinlerüstü bir bakış açısıyla yeniden yazmak istedik.

İlkokul 1. Sınıf Sorgulama Ünitemiz, ‘Kendimizi ifade etme biçimimiz’ şiir hakkında idi ve ünite çerçevesinde, yaratıcı (sanatsal)  bir ifade biçimi olarak şiirin  zorlayıcı ve öğretici olduğu kanıtlandı. Öğrenciler şiir okuma ve yazmaya bayıldılar ve Kore dili hecelerin dahil edilmesiyle oluşan şiirsel motiflerden çok faydalandılar. Kütüphane Öğretmeni, öğrencilerin sorgulama sürecini  şiir kitaplarıyla  destekledi. Ancak öğrencilerimizin kavramsal anlayışlar ve bilgi  edinmesinin ve dil becerilerine olan katkısının  ötesinde bu sorgulama ünitesi apaçık olarak disiplinlerüstü bir sorgulama ünitesi değildi. Böylece kendimize yeniden sorduk,‘Şiir konusunun tam kalbinde yatan kavram ne ola ki diğer disiplinler ile de sorgulanarak daha derin anlayışlar kazandırabilsin ?’

Branş öğretmenleri bu üniteyi değerlendirdikçe her biri bir öğrencinin şiir konusuyla ilgili olarak  anlayışları iyileştirilebilir, genişletilebilir ya da farklı derslerin buna dahil edilmesiyle nasıl bu  derslerde ifadesini bulabilir sorusuyla,  bu motiflerin  asıl odak noktamız olması gerektiği sonucuna vardık. Revize edilmiş anafikrimiz “Doğal hayatta ortaya çıkan motiflerle birlikte bizim yarattığımız motiflere de değer veririz.’’ Farklı derslerin Kapsam ve Sıralama Dokümanına baktığımızda ise bu sorgulama ünitesine ilişkin çok sayıda  kavramsal anlayış ve kazanım geliştirilebileceğini gördük. Öğrencilere sorgulamalarında yardım edecek gözlem yapma, analiz ve iletişim gibi bazı Öğrenme ve Öğretme Yaklaşımı  (ATL) becerileri seçtik.  Şimdi artık tüm  PYP dersleri (branşları), öğrencileri onların anafikri anlamaları ve bununla ilgili olarak geliştirdikleri anlayışı ifade etmeleri konusunda destekliyor.

Dil
Öğrenciler hikayeleri analiz ederler, motifleri takip ettikten sonra tanımlarlar ve değerlendirerek şiirlerine yeni motifler yaratırlar. Şiir yazarak kafiye ve motiflerle kelimeleri hecelemeye çalışırlar. Şiirleri ezbere okuyarak dinleme ve konuşma becerilerini ilerletirler. Tabletler, (ipads) öğrencilerin bildikleri hakkında konuşarak görsel imgeler, metin, çizim ya da ses kayıtları aracılığıyla görüntüleme ve sunum becerilerini geliştirmelerine yardım eder.

Kore Dili
Üst seviyede okuma ve yazma becerileri sergileyen öğrenciler ses taklitleri ve yansıtmalı sözcüklerin kullanımı üzerine  Kore dilinde yazılan şiirleri sorgularken, başlangıç düzeyinde olan öğrenciler, Kore dilinde  kelimeleri keşfeder; benzer ve farklı motifleri yardımıyla  kelime dağarcıklarını genişletir, motifler içinde heceleme ve doğru telaffuzu öğrenirler.

Matematik  (Örüntü, Fonksiyon, Şekil ve Alan- Uzam)
Öğrenciler sayılar, şekiller, ve renk örüntüleri üzerinde çalışarak  motiflerin nasıl artıp, azaldığı ya da tekrar ettiğini anlarlar. Matematikte bu örüntüleri oluşturan kuralları,  motiflerin günlük hayatta hangi durumlarda nasıl ortaya çıktığı, tekrar edildiği ve geliştiğini sorgulayarak daha iyi öğrenirler.

Fen Bilimleri  (Canlılar)
Öğrenciler,  doğada Fibonacci (adını İtalyan matematikçiden alan sonsuz sayı dizisi)  sayılar dizisini  araştırarak, doğallıkla ortaya çıkan örüntüleri tanımlar (spiral, kıvrımlı, katlamalı, dallara ayrılan ya da birden çoğalan vb).  Bu, onların gözlem becerilerini geliştirerek çevre ve canlılara karşı hissettikleri değer duygusunu derinleştirir.

Sosyal Bilimler  (Sosyal Organizasyon ve Kültür)
Öğrenciler motifli kumaşlara bakarak bunun nasıl bir grubun kültürel kimliğini temsil ettiğini  sorgularlar.

Kişisel ve Sosyal Eğitim  (Kimlik)
Öğrenciler bireysel kimliği temsil eden kültürel kumaşlar yaratarak sınıf içindeki benzerlikleri bulmaya çalışırlar.

Beden Eğitimi (Oyunlar)
Öğrenciler işgal oyunlarında gördükleri çeşitli saldırı ve savunma motiflerini tanımlayarak farklı durumlara uyarlamak suretiyle eleştirel düşünme becerilerini derinleştirmenin  ve grup olarak birlikte çalışmanın ortak bir hedefe ulaşmada ne denli yardımcı olduğunu anlarlar.

Görsel Sanatlar
Örüntüye, çeşitlilik ve vurguya odaklanarak, öğrenciler Henri Matisse, Romero Britto and Gustav Klimt’in sanat çeserlerini yorumlarlar. Doğada buldukları spiral, kıvrımlı, katlamalı, dallara ayrılan ya da birden çoğalan vb motifleri araştırarak bunları kendi sanat eserlerini yaratmakta kullanırlar.

Müzik
Öğrenciler  perküsyon enstrümanlarını ve kendi seslerini kullanarak ritmik ve melodik motifler, örüntüler yaratırlar. Sınıf arkadaşlarına, vuruşlarıyla ritm tutarak sanatçı ve izleyici arasında kurulan ilişkiyi anladıklarını gözler ününe serecek sunumlar yaparlar.

Bu Sorgulama Ünitesini planlayan ve değerlendiren PYP öğretmenleri, öğrencilerin ana fikri kavrama düzeylerinden  memnundular.  Değerlendirmeler ortaya koydu ki, öğrenciler disiplinlerarası motiflerle ilgili konuştular; parkda doğa yürürken  öylece  karşılarına çıkıveren  motifler onlara  bir sanat çalışmasında  ilham kaynağı oldu; müzik dersinde yaratılan bir melodi motifi  spontan bir şekilde sınıfta derste şarkı gibi söylendi ve Kore dili ve İngilizce derslerinde üzerine güfte yazıldı ve matematiksel motifler, sayıların nasıl büyüyüp değiştiklerine ilişkin hikayenin  planlanmasında kullanıldı.  Önceden belirlediğimiz gözlem, analiz ve iletişim Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları (ATL) becerilerini tamamıyle disiplinlerüstü bir bağlamda geliştirilerek öğrenci ve öğretmenlerin benzer bir uzun vadeli ve anlık değer tanımlamalarına yardımcı oldu. İşbirlikli çalışma, bazı branş derslerinde diğerlerine nazaran daha başarılı oldu. Kore dilinde başlangıç seviyesinde sorgulama yapanlar ve Kişisel ve Sosyal Eğitim dersinde  öğrenciler  anafikrin anlaşılmasında çok önemli bir katkı sağlayamadılar; bu bir şekilde temetik bağlantıların tekrar edilerek öğretilmesinden kaynaklanmış olabilir. Fen, Müzik, Matematik ve  Görsel Sanatlar  derslerinde sorgulayanlar ise daha başarılı oldular ki bu dersler gelecek yıl yeniden planlanacaktır.

Sara, ondört yılı aşkın süredir IB Okulunda çalışmaktadır. Aynı zamanda İlk Yıllar Programı (PYP) Çalıştay lideridir ve halen  Göney Kore’nin Seul şehrinde bulunan  Dwight School Seoul ‘de  PYP Koordinatorü olarak  çalışmaktadır.